Doelstelling

Neem a.u.b. niet direct de kittens weg!

 

Het is erg belangrijk dat je er zeker van bent dat er geen moederpoes in de buurt is! Het kan zijn dat de moederpoes opzoek is naar eten, zij blijft altijd in de buurt van haar nest en blijft nooit langer dan 2 uur weg,

Neem dus niet zomaar een nestje baby katjes mee.

Voelen de kittens warm aan en liggen ze lekker te slapen, hebben ze volle ronde buikjes en piepen zij niet hard? Dan is de kans groot dat hun moeder in de buurt is.

Laat ze dan zeker met rust, want ze hebben hun moeder nog veel te hard nodig!! Wij kunnen nooit de plaats innemen van een moederpoes: haar melk, haar liefde en warmte is onvervangbaar en weegt niet op tegen onze beste zorgen. Maar waarschuw wel de dichtstbijzijnde organisatie/dierenasiel die zich bezighoudt met de opvang van jonge katjes.

Maak een foto van de plaats waar de katjes liggen. En beschrijf deze plek zo duidelijk mogelijk. Zodat wij of een andere organisatie hier een vangkooi kunnen plaatsen voor de mamakat. Zodat mama en kittens samen naar de opvang kunnen! Ga niet steeds kijken, want dan is de kans groot dat de mamapoes de kleintjes gaat verplaatsen.

 
 
Wanneer wel kittens mee nemen⁉️
 
° Zijn de kittens koud, nat, etter aan de oogjes en erg onrustig, piepen zij hard?
 Neem dan spoedig contact op met TWAS Animal Rescue of met een ander dierenasiel in uw buurt.
📞0️⃣4️⃣7️⃣0️⃣6️⃣4️⃣7️⃣4️⃣8️⃣1️⃣
 
° Probeer goed in te schatten hoe oud de kittens zijn.
   Vergelijk de kittens met de omschrijving.
 
-Een kitten weegt bij de geboorte ongeveer 100 gram en komt ongeveer 100 gram per week aan.
-De navelstreng valt eraf rond de 5de dag.
-De oogjes van kittens gaan open tussen de 7 en 15 dagen.
-Rond de tweede week komen de tandjes door.
-De oortjes gaan rechtop staan vanaf de derde week. Een kitten wordt geboren met blauwe oogjes, deze beginnen te verkleuren tussen de 4 en de 5 weken.
-6 a 7 weken: Oogjes zijn volledig verkleurd en eten nu zelfstandig
Het is erg belangrijk dat de kittens ondergebracht worden in een gezin dat aangepaste zorg kan geven. De zorg voor een kitten van 1 week oud of 6/7 weken oud zijn heel anders! Deze gezinnen zijn altijd aangesloten met een erkendasiel.
 
Het is ook wettelijk verplicht om gevonden dieren binnen de 4 dagen over te dragen aan een asiel van de gemeente waar de katjes zijn gevonden. Bij kittens is het belangrijk om ze direct binnen te brengen. Ze zijn zo fragiel en kwetsbaar en zonder de juiste zorg kunnen ze al snel sterven.
 
Het is belangrijk de kittens warm te houden. Een onderkoelde kitten mag nooit direct onder de infrarood lamp. Ze moeten geleidelijk opgewarmd worden anders zijn hier helaas weer andere gevolgen aan.
Het beste is om ze tegen je blote borst aan te houden of in een dekentje. Heb je een snugglesafe of kruik kan je deze gebruiken. Pas wel op met kruiken, dat het heet water er niet uit kan. Ga zo snel mogen naar erkend asiel in de buurt.
 
‼️Geef een kat NOOIT gewone melk‼️
 
Katten zijn lactose-intolerant en verdragen gewone melk niet.
 
(Uiteraard kunnen we je op de hoogte houden hoe het gaat met de kittens/mama die je hebt gevonden. Wil je graag kittens adopteren die je gevonden hebt? Geef het aan en we houden je op de hoogte wanneer zij geadopteerd kunnen worden. Alle katten worden volledig in orde gemaakt. Ze worden gesteriliseerd, meermaals ontwormd,/ontvlooid, gevaccineerd en krijgen ook de eerste verplichte leukose vaccin. Verder krijgen ze een chip die wij ook op je naam registreren)