Informatie

Wij helpen u een beetje op weg met de introductie van uw nieuwe kat/kitten bij uw huidige kat.

 

 

Het is belangrijk een introductie heel geleidelijk aan te doen.

 

  • Zet de nieuwe kat/kitten een aantal dagen apart met alle nodige bronnen en aandacht, zodat hij/zij rustig kan wennen aan het nieuwe huis, nieuwe geuren en geluiden en natuurlijk aan u als nieuw baasje.
  • Wissel geuren uit door bijvoorbeeld dekentjes uit elkaars mandjes te presenteren aan elkaar op het moment dat ze iets lekkers krijgen. De katten zullen hierdoor een positieve associatie maken met die nieuwe geur.

(Je mag altijd als je op bezoek komt bij een kitten een dekentje meenemen. U kunt hiermee de kitten vasthouden/aaien. U doet daarna het dekentje in een goed gesloten zak, zo kunt u alvast deze stap thuis doen bij uw huidige kat.)

  • Je gaat deze positieve associatie uitbreiden door de katten 2 tot 3 weken lang een paar keer per dag te introduceren door iets heel lekkers te presteren, elk aan een kant van de deur en geleidelijk in dagen de deur verder open te zetten. Wanneer je merkt dat de katten zenuwachtig worden, neem je het best een stapje terug . Het is heel belangrijk om geduld te hebben om de introductie te laten slagen.  Laat de katten het tempo bepalen.

De introductie zal bij een kitten waarschijnlijk iets sneller verlopen dan bij een volwassen kat. Over het algemeen worden kittens sneller geaccepteerd. Wij helpen uw ook graag bij uw keuze voor een kitten of een volwassen kat, kattin of kater. Wij zullen samen bekijken wat het beste past bij uw eigen kat.

 

Verder is het belangrijk dat er voldoende ontsnappingsmogelijkheden zijn in huis: verstop plekjes, hoge planken,  zodat de katten afstand van elkaar kunnen nemen.  Als de katten zelf hierin een keuze kunnen maken zal het gemakkelijker gaan.

Houd de ontmoetingen kort, laat geen spanningen oplopen. Gaan de katten naar elkaar staren probeer ze af te leiden door middel van een speeltje, lukt dit niet haal ze dan rustig uit elkaar.

Soms hoor je adviezen dat je de katten moet laten uitvechten,  doe dit alstublieft niet en haal ze uit de situatie! Dwing ook nooit je kat, laat ze niet samen eten. Katten hebben graag rust tijdens het eten en als je de bakjes naast elkaar gaat zetten “dwingen”ontstaat er stress bij de katten.  Wat je wel kan doen is een snoepje geven als beloning bij elkaars aanwezigheid.

Mochten de katten dan toch gaan vechten, wordt niet boos en blijf rustig en gebruik geen plantenspuit etc. Dit zorgt voor meer stress bij de katten.  Heb je problemen met de nieuwe kat erbij, houd de katten dan min. 48 uur volledig uit elkaar en pas dan opnieuw het stappenplan toe.

Heeft u hulp/advies nodig?? Stuur ons gerust een mailtje: nazorg@twas-animalrescue.be 

 

 

 
Castratie en sterilisatie
 
*Sinds 1 april 2018 moeten kittens gesteriliseerd of gecastreerd worden voor ze 5 maanden oud zijn.
*Katten geboren tussen 31 augustus 2014 en 1 april 2018 zullen ten laatste op 1 januari 2020 gesteriliseerd moeten zijn.
*Elke kat moet worden gecastreerd of gesteriliseerd vóór ze verkocht of weggegeven wordt.
 
Identificatie en registratie
 
Sinds 1 november 2017 moeten de volgende katten geïdentificeerd zijn (met chip) en worden geregistreerd in de centrale databank CatID
*alle katten jonger dan 12 weken
*alle katten voor ze weggegeven of verkocht worden
*alle katten uit het buitenland, als ze langer dan 6 maanden in België gaan verblijven.
*Als uw kat al is geregistreerd in een andere databank, moet u ze niet opnieuw in CatID registreren.
De identificatie en registratie gebeurt door de dierenarts. Ook wijzigingen in de gegevens (bijv. een adreswijziging) worden door de dierenarts doorgegeven.
 
 
 
Door uw kat te identificeren met een chip, worden jullie sneller herenigd als het dier verloren zou lopen. En door katten te steriliseren of te castreren zullen er minder katten in asielen terechtkomen. Katten in asielen worden nu al gecastreerd en geïdentificeerd met een chip.
 
Gefeliciteerd met jullie nieuwe huisgenoot! Wat geweldig dat jullie een hond (uit het buitenland) een mooi leven willen geven.Een hond (uit het buitenland) adopteren is bijzonder en zeker de moeite waard, maar er zijn natuurlijk ook genoeg dingen om rekening mee te houden. Daarom willen we jullie graag wat tips en adviezen meegeven, zodat u aan de slag kan met uw lieve en leuke adoptiehond! Allereerst moet u er rekening mee houden dat de hond de laatste weken al veel heeft meegemaakt. (Waaronder de reis naar Nederland of België.) Zo’n reis brengt veel prikkels met zich mee en dus ook veel stress en angst. Wat je veel ziet als de hondjes aan komen, is dat veel mensen de honden gelijk willen knuffelen en aanhalen, maar er zijn maar weinig honden die dat leuk of prettig vinden. U bent tenslotte een vreemd persoon voor de hond. Daarnaast komt de hond net van een lange reis in een vreemde omgeving. Dus wat de hond nodig heeft is even wat ruimte en het beste is het hondje gewoon even met rust te laten en steun te bieden als hij/zij er zelf om vraagt. Dit geldt ook in huis, Laat de hond zijn nieuwe woonplek zelf ontdekken, Laat hem hierin zelf keuzes maken. Ga de hond niet steeds oppakken of op schoot zetten, zeker niet door meerdere vreemde mensen. Dit komt later wel, wanneer de hond meer vertrouwd is en zich veilig gaat voelen in zijn nieuwe omgeving.Verwacht niet gelijk te veel van uw hond uit het buitenland. En houd er rekening mee dat u met het volgende te maken kan krijgen;
  • Moeite met alle prikkels uit de omgeving. Dit kan zich uiten in heel druk gedrag en trekken aan de lijn.
  • Bang zijn voor andere honden, mensen of het verkeer kan zich uiten in agressie, of vluchtgedrag/weglopen
  • Verlatingsangst, het alleen thuis zijn moet in hele kleine stappen worden opgebouwd
  • Prooigedrag ten aanzien van katten of jachtinstinct.
Het wil natuurlijk niet zeggen dat alle honden dit gedrag laten zien, absoluut niet. Maar het is wel iets om rekening mee te houden en hier op voorbereid te zijn.
 
Veiligheid
Zorg dat u de hond pas uit de bench haalt wanneer de bench binnen staat en de deuren van het huis en de tuin goed gesloten zijn. Als hij/zij er niet direct uit moet laat de bench dan open staan en laat de hond er zelf uit komen. Is het noodzakelijk dat hij/zij uit de bench moet om een bepaalde reden, dan is het beste om de hond eerst met brokjes proberen er uit te lokken of iets anders lekkers. De meeste honden hebben erg honger na de reis, dus meestal lukt dit wel, probeer het hondje niet in de ogen aan te kijken en laat hem/haar rustig eruit komen. De eerste weken/maanden moet u de hond absoluut niet los laten ook al blijft hij bij u, hij kan ineens schrikken en dan toch de andere kant op rennen omdat u nog niet zijn vertrouwenspersoon bent. Houd de hond goed aan de lijn het beste met een goed zittend tuig en eventueel dubbel aanlijnen. Gebruik absoluut geen flexie riem, wanneer deze uit uw hand schiet en op de hond terecht komt, kan dit helaas voor nare ongelukken zorgen. En oefen de hier en het bij u blijven in een veilig omheinde omgeving! Heeft u voor een jachthond gekozen, houd er dan extra rekening mee dat veel jachthonden nooit los kunnen lopen. Gebruik voor deze honden een goed zittend tuig en een 5 meter lijn,
zodat de hond wel de ruimte krijgt om te snuffelen en keuzes te maken. Ook belangrijk om minimaal een schutting van 180 hoog te hebben en dat ze niet onder de schutting een weg kunnen graven, maar dat geldt voor meer honden. Wanneer u een opvanghondje of een adoptie hondje hebt is het belangrijk om een veilige plek in huis te maken, waar weinig prikkels zijn en geen mensen langs lopen. Dit kan met een mand of bench (deurtje open) De hond moet zelf in en uit zijn veilige haven kunnen komen. Op de veilige haven/ plek geeft u al zijn lekkers, eventueel ook zijn eten, dus alle leuke dingen gebeuren op die plek. U stoort de hond daar dus nooit, ook niet om even te aaien, als u daar wilt stofzuigen wacht u altijd totdat de hond daar weg is. Deze plek is erg belangrijk voor de hond, hier kan hij/zij tot rust komen en in vluchten als het hem/haar even te veel wordt. Alle prikkels kunnen hier verwerkt worden en zijn/haar stress zal omlaag gaan. Een hondje die een reis heeft meegemaakt heeft minimaal 6 weken nodig om “uit te slapen”dit betekend RUST, RUST en nog eens RUST! Soms hoor je mensen zeggen mijn hond is zo druk, ik heb al uren buiten gelopen en met de bal gegooid etc. en nog is hij/zij druk in huis. Vaak is de hond dan druk omdat hij/zij overprikkeld is en dus juist rust nodig heeft. Als hij/zij dit niet zelf kan dan geeft u hem of haar verplichte rust! Ook uw hond niet gelijk overal mee naar toe willen nemen, het wennen in uw huis en aan uw familie geeft al genoeg prikkels. Vaak laten wij de opvang honden de eerste week alleen in de tuin, als wij zien dat hij/zij er aan toe is gaan we ermee buiten wandelen. Kies voor dezelfde route om het huis. Zo leert de hond de weg naar huis kennen. Dezelfde route lijkt misschien saai voor u, maar voor de hond niet. Er lopen elke dag andere mensen, honden, katten etc. op die plekken dus genoeg informatie en prikkels voor uw hond. Beetje bij beetje kunt u dit gaan opbouwen of de hond een keer naar nieuwe plekken meenemen en positieve ervaringen opdoen. De hond is ondertussen ook al meer vertrouwd aan u en begint een band met u te krijgen! Laat de hond vooral snuffelen, trek hem niet constant weg. Hij/zij moet snuffelen om informatie op te doen. De hond haalt informatie uit urine van andere honden. Of dit een loopse teef was, of een grote spannende hond etc. Snuffelen verlaagd ook de stress bij de hond. En laat hem of haar gerust ook eens zelf de weg kiezen.
 
Hersenwerk, zoals snoepjes verstoppen of het kauwen op een bot werkt ook stress reducerend. Pas dit ook zeker dagelijks toe. De eerste dagen kunt u bijvoorbeeld de hond in een bench met een kleed erover naast uw bed zetten. Omdat het best allemaal spannend is, is dit een veilig gevoel voor de hond dat hij niet alleen gelaten wordt. U gaat de bench beetje bij beetje verplaatsten en zodra hij/zij zich helemaal thuis voelt kan de bench op de gewenste plek en zal de pup of hond niet janken. Bouw het alleen thuis blijven ook in hele kleine stapjes op. Blijf de eerste weken thuis, zelfs voor boodschappen. Mogelijk kan uw partner een tijdje alleen gaan of een goede buur, zodat de hond nooit alleen is. Ga het dan rustig opbouwen met eventjes weg te zijn. Begin met het eerst alleen laten in een ruimte, bijvoorbeeld de woonkamer. En zorg voor een positieve ervaring. Geef de hond eerst wat lekkers en laat zien dat u weer terug komt. De hond voelt zich steeds meer en meer thuis en is klaar voor alleen thuis te blijven. Bij de ene hond gaat dit sneller dan bij de andere.
 
Als slot willen wij meegeven om nooit correctiematerialen te gebruiken, harde stem, rukken aan de lijn, slibketting, stroombanden etc. Zeker buitenlandse hondjes kunnen hier erg gevoelig voor zijn. Positief trainen is dan ook erg van belang. (Positief gedrag bevestigen, trainen met beloning) Moet ik gelijk naar de hondenschool hoor ik u al zeggen? Nee zeker niet, dit kan voor de hond net iets te veel zijn. Laat hem/haar eerst lekker aan u en uw familie wennen en aan zijn/haar nieuwe thuis. Na een paar weken, wanneer u ziet dat hij/zij er aan toe is kunt u naar de hondenschool gaan en aan jullie band verder werken. Een hond is nooit te oud om te leren en socialiseert zijn hele leven lang. Verwacht niet gelijk heel veel van uw hond gun hem/haar die RUST!  Wij wensen u heel veel succes, maar vooral veel plezier en heel veel liefde met uw nieuwe viervoeter! Wilt u meer advies, dan helpen wij u graag!
 
 
 
Geschreven door: Nazorg team,TWAS Animal Rescue
 
 

 

De hond in zijn sas

Voor elke hond is het belangrijk dat hij een eigenaar heeft die zich enigszins heeft verdiept in hondengedrag. Op
deze manier kun jij je hond beter begrijpen, maar ook beter begeleiden en trainen. Zeker met een herplaatser of een
hond uit het buitenland die mogelijk al een rugzakje hebben, is enige kennis noodzakelijk om samen zo harmonieus
samen te leven en een goede band te krijgen met je hond. Want een hond in zijn sas is niet alleen fijn voor de hond,
maar zeker ook voor jou als eigenaar.

De volgende informatie komt voort uit de nieuwste wetenschappelijke onderzoeken naar honden. Vooral door de
nieuwe feiten en inzichten van Jaak Panksepp en John Bradshaw zijn we de hond de afgelopen jaren beter gaan
begrijpen.

Dominantie een achterhaald concept
Al jaren lang zijn er verkeerde aannames gedaan over honden en gedrag. Men was er van overtuigd dat een hond
altijd bezig is met de baas willen zijn, hoger op de ladder willen komen binnen de hiërarchie in de roedel. En om dit
voor elkaar te krijgen zou een hond dan agressie inzetten.
Deze theorie komt voort uit een onderzoek met wolven uit de jaren 60. Ze hebben toen een samengestelde groep
wolven in een vrij kleine ruimte en met een te kort aan voedsel in gevangenschap geobserveerd. Er ontstond in deze
situatie heel veel agressie onderling.
Op basis van de observaties concludeerden ze dat de status van de roedel leider, de “alfa”, heel belangrijk was en
dat de wolven door middel van conflicten continu bezig waren om deze status te krijgen. Of in ieder geval hogerop
te komen in de rangorde.
Toentertijd werd er nog vanuit gegaan dat je het gedrag van wolven kon koppelen aan het gedrag van honden.
Nu zijn er andere inzichten, wolven leven namelijk in familiegroepen, en de situatie in het onderzoek was hierdoor
voor de wolven een onnatuurlijke situatie. Daarnaast stamt onze hond ook niet af van de wolven soort waarbij het
onderzoek heeft plaats gevonden. De wolf waar onze hond mogelijk van afstamt is al uitgestorven. Maar het aller
belangrijkste is; een hond is geen wolf!
Toch hoor je helaas nog veel mensen in het bos of hondenpark, maar zelfs dierenartsen en sommige hondenscholen
het hebben over een dominante hond. Helaas hebben deze mensen zich nog niet laten bijscholen en begrijpen ze de
hond dus ook nog niet op de juiste manier.
Dit zorgt ook vaak voor onbegrepen honden en een verkeerde training of opvoeding. Want vanuit de dominantie
theorie wordt er veel gewerkt met correcties, zowel fysiek als verbaal, want je moet je hond laten weten dat jij “de
baas”bent.
Omdat dit in hondenland dus nog heel veel heerst, is het belangrijk om als hondeneigenaar te weten dat dit een
achterhaald concept is en de dominante hond dus niet bestaat.
Maar hoe kun je bepaald hondengedrag dan wel verklaren. Belangrijk voor de hond zijn resources, de sociale band
en leerervaringen. Een resource is iets wat voor de hond belangrijk is. Dit kan zijn, eten, een fijne lig plek, een
speeltje, maar ook jij als eigenaar. Je zou het ook kunnen uitleggen in een Nederlands woord als rijkdommen voor
de hond. Hoe belangrijk het voor de hond is, is afhankelijk van de situatie en het karakter van de hond. Hoe
belangrijk een resource voor een hond is en wat hij geleerd heeft over zijn tegenstander, bepalen hoe een hond
reageert in interactie met de ander. Hoe honden met elkaar of met ons omgaan, is gebaseerd op wat ze graag willen
hebben of houden en op wat de ander in het verleden heeft gedaan (leerervaringen).
Als je hier meer over wilt weten, onderin staan een aantal links met nuttige sites van o.a. Monique Bladder die hier
een artikel over heeft geschreven.

Stress-signalen
Honden communiceren via lichaamstaal en zijn zeer conflict vermijdend. Via hele herkenbare, maar ook kleine
subtiele signalen, maakt een hond kenbaar dat hij zich niet op zijn gemak voelt of dat hij liever geen conflict wenst
aan te gaan. Goed gesocialiseerde honden zullen hier dus ook naar luisteren. Met deze signalen geeft een hond aan
dat hij ruimte wil en geen conflict wil aangaan.
Maar ook laat een hond hiermee zien dat hij zich niet prettig voelt in de situatie waarin hij zich begeeft. En dit
gevoel kan bij de hond stress veroorzaken, vandaar dat ze ook wel stress-signalen worden genoemd. En daarom is
het belangrijk als eigenaar dat je deze signalen herkent.
Als jij ziet dat je hond stress-signalen afgeeft, is het belangrijk dat jij hem uit de situatie haalt, of zelf afstand
neemt, wanneer de signalen naar jou toe gericht zijn.

Wanneer een hond stress-signalen laat zien en hier wordt niet op gereageerd, dan kan het zijn dat een hond zich
genoodzaakt voelt om agressie in te zetten.

De meest voorkomende stress-signalen zijn;
• Tongelen ( hierbij likt de hond over zijn neus of zijn lippen)
• wegkijken ( het hoofd wordt weggedraaid)
• gapen
• hijgen
• pootje heffen ( de hond tilt heel kort of wat langer één van zijn voorpoten op)
• oogwit laten zien ( je ziet duidelijk de witte randen van de ogen)
• schudden ( dit is vaak na een stressvolle situatie om de stress kwijt te raken)
• vocaliseren (blaffen, piepen, janken)
• lichamelijke onrust ( druk zijn, hyper, heen en weer lopen, geen rust kunnen vinden)
• knipperen met de ogen
• trillen
• het stijf dichtsluiten van de bek
• bevriezen ( het hele lichaam verstijfd en de hond blijft staan)
• vertraagd bewegen (sluipen)
• op de rug liggen met opgetrokken pootjes en wegkijken

In een stressvolle situatie voor de hond, zal deze meerdere stress-signalen tegelijkertijd of achter elkaar laten zien.
Het zal per hond en situatie verschillen hoeveel stress-signalen de hond laat zien. Vindt de hond het maar een klein
beetje spannend, dan zal hij maar een paar subtiele signalen laten zien. Maar vindt de hond het echt heel vervelend,
dan zal hij meerdere stress-signalen laten zien en is het noodzakelijk je hond zo snel mogelijk uit de situatie te
halen.

De stressemmer
Opwinding en stress spelen een belangrijk rol in het gedrag van de hond. De ene hond kan beter met stress omgaan
dan de andere hond. En soms vindt een hond een situatie wel eng en de andere keer doet het hem niks. Als je de
theorie van de stress-emmer kent ( trigger stacking in het engels) dan is het gedrag van je hond al een stuk beter te
begrijpen.
Stress is een reactie op een emotie van de hond. De emotie zet de hond ertoe aan om in actie te komen en dit
noemen we stress of opwinding. Dit kan zowel gaan om een negatieve emotie zoals angst (stress), maar ook om een
positieve emotie zoals blijheid (opwinding).
De stress-emmer bij de hond is een denkbeeldige emmer. Bij de ene hond is de emmer groter, dan bij de andere
hond. Elke emmer is gevuld met een gezonde hoeveelheid stress-hormonen. Maar elke keer dat je hond in een
situatie komt die stress of opwinding veroorzaakt dan vult de stress-emmer. Normaliter daalt de stress (cortisol)
door slaap of hersenwerk of op het kauwen van een lekker bot. Maar soms ervaart de hond te veel stress (prikkels)
en stroomt de emmer over. Dit zorgt dan voor een kort lontje. De prikkels die je hond met een te gevulde emmer
krijgt, kan hij dan niet meer goed verwerken. En dit zorgt voor explosief gedrag, zoals uitvallen, hyper gedrag, niet
kunnen slapen of veel blaffen.

Hoe herken je stress;
• stress-signalen (zoals hierboven genoemd)
• markeren (overal tegen aan plassen)
• rijgedrag
• coping mechanismen; vluchten, bevriezen, vechten en de gekke 5 minuten ( heel hard rondjes rennen met
een lage aangeknepen staart)
Hoe voorkom je stress;
• kennis van de stress-signalen en de stress-emmer
Wanneer jij je hond kan lezen aan de hand van de signalen die hij afgeeft, dan kun je je hond eerder steun bieden of
uit de situatie halen. Op deze manier zorg je dat de stress oploopt.
• een hond heeft ongeveer 16 tot 18 uur slaap per dag nodig
Een hond heeft veel slaap nodig om alle prikkels van de dag te kunnen verwerken en om de stress emmer weer te
legen. Van de 24 uur heeft een hond 16 tot 18 uur slaap nodig. Door er voor te zorgen dat jouw hond voldoende
slaap krijgt, zorg je ervoor dat hij beter met stress om kan gaan
• zelf controle tijdens de wandeling

Laat je hond ook regelmatig zelf de route bepalen wanneer je aan het wandelen bent. Wanneer een hond de controle
heeft zorgt dit voor zelfvertrouwen en versterk je de band met je hond.
• de hond kan informatie verzamelen ( snuffelen, kijken)
Snuffelen is ontzettend belangrijk voor een hond. Zoals iedereen waarschijnlijk wel weet, heeft de hond een
ontzettend goede neus. Hiermee verzamelt hij enorm veel informatie wanneer hij aan het wandelen is. De hond
ruikt wie er langs is geweest, wie waar heeft geplast en haalt ook informatie uit de plas van andere honden. Hoe
meer informatie een hond heeft over zijn omgeving hoe meer vertrouwen dit geeft en hierdoor ook minder stress.
• geen correcties ( werk alleen met beloningen)
Het werken met correcties is niet alleen voor het welzijn van je hond af te raden, maar ook recent wetenschappelijk
onderzoek heeft bewezen dat werken met beloningen beter werkt dan het werken met correcties. Daarnaast heeft
het geven van correcties ook invloed op de band die je met je hond hebt. En correcties zowel fysiek als verbaal
zorgen voor stress bij de hond.
• fysieke en mentale voldoening
Een hond heeft ongeveer 1 1⁄2 uur per dag beweging nodig. Die anderhalf uur verdeel je over de dag door
bijvoorbeeld één keer een uur te wandelen en een keer een half uur. Daarnaast zijn er nog een tweetal korte
plasrondjes nodig. Maar wat veel mensen niet weten is dat mentale uitdaging misschien nog wel belangrijker voor
een hond is. Dit kan door middel van training, maar vooral ook hersenwerk en zoekspelletjes .
• regels en structuur
Honden zijn gebaat bij voorspelbaarheid. Daarom zijn regels en structuur belangrijk en vooral ook dat het hele
gezin dit op dezelfde manier hanteert. Dus op gezette tijden eten, wandelen, slapen, spelen etc. En is de regel dat de
hond niet op de bank mag, wees hier dan consequent in en zorg dat iedereen uit het gezin deze regel hanteert.
• Een eigen (prikkel arme) plek in huis met een fijne slaapplek.
Een fijne mand of kussen waar de hond lekker in kan slapen, op een plek in huis die niet al te druk is. Dus leg de
hond niet op een plek waarbij een doorloop is. En zorg ook dat de hond wel bij jouw in de buurt kan liggen. En nog
fijner is wanneer de hond de keuze heeft uit een aantal slaapplekken en af en toe kan opstaan en kiezen om ergens
anders even te gaan liggen.

Het gedrag van de hond wordt aangezet door emoties. Honden beleven emoties op dezelfde manier als wij. De
hond bezit 7 emotionele systemen (Panksepp)
• Seeking (exploreren)
• Grief (panic) (eenzaam, verlaten voelen)
• Rage (frustratie, boosheid)
• Play (spel)
• Lust
• Care (verzorgen)
• Fear (angst)

Probleemgedrag bij honden wordt meestal veroorzaakt door negatieve emoties. Ervaart u probleemgedrag bij uw
hond, neem dan contact op met nazorg van TWAS.
De bovenstaande informatie is een beknopte uitleg over de hond. Dit helpt u al voor een deel om u hond goed te
begeleiden en ervoor te zorgen dat uw hond in zijn sas is!

Voor meer informatie over honden gedrag;
www.hondenlot.nl
www.moniquebladder.nl
www.doggo.nl

boeken;
• Kijk eens naar je hond van Monique Bladder
• Een hondenleven lang fysiek en mentaal in balans van Sam Turner en Martine Burgers
• Dit is de hond van John Bradshaw

Geschreven door: Saskia Bekkema, nazorg team TWAS Animal Rescue

Voor vragen kunt u altijd contact opnemen met ons: nazorg@twas-animalrescue.be

* Er worden maximum 2 rassen gefokt.
* De fokker heeft niet non-stop pups/kittens te koop (er wordt meestal met wachtlijsten gewerkt).
* De pups/kittens groeien, samen met hun mama op in een huiselijke sfeer en worden goed gesocialiseerd. Je mag de moederhond/moederpoes altijd zien! 
* Je bent altijd welkom voor een bezoekje.
* De pups verlaten het nest niet voor de leeftijd van 8 weken (15 weken voor het buitenland). En de kittens niet voor de 12 weken.
*De pups/kittens worden gechipt en gevaccineerd en hebben een Europees paspoort en zijn gezond verklaard door een erkende dierenarts. (gebreken worden altijd vermeld) Kittens worden gecastreerd.
* Er worden geen pups/kittens verkocht aan dierenwinkels.
* De fokker is geïnteresseerd in jouw thuissituatie en stelt veel vragen. Je krijgt de pup/kitten meestal niet dezelfde dag mee, maar volgen er meerdere bezoekjes.
*De pups/kittens hebben een naam gekregen en stamboom.
* De pups/kittens worden niet aangeboden op zoekertjessites.

STOP BROODFOK! Adopteer een hondje/kitten uit het asiel/VZW of zoek een goede fokker!

 

Naast de mogelijkheid om via TWAS een hond of kat te adopteren geven wij ook educatieve lessen op basisscholen in België. In deze lessen leren kinderen bijvoorbeeld waarom adoptie zo belangrijk is en hoe zij op de juiste wijze kunnen omgaan met honden. Lijkt het jou ook leuk om een educatieve les te krijgen op jouw school? Neem dan contact op met: info@twas-animalrescue.be en vraag naar de mogelijkheden.

Het is altijd weer lastig om een leuk en origineel onderwerp te verzinnen voor een spreekbeurt. Een geliefd onderwerp zijn de huisdieren, maar er zijn vaak al veel klasgenootjes die een spreekbeurt houden over hun huisdier.

Wat dacht je ervan om je spreekbeurt te houden over TWAS Animal Rescue, over dieren die geen thuis meer hebben en waar TWAS een thuis voor zoekt. En wat gebeurd er met kittens die gevonden worden en geen mama meer hebben?
 
Dat is nog eens een leuk en interessant onderwerp!

Als het je leuk lijkt om je spreekbeurt over dit onderwerp te houden, stuur dan een mailtje naar info@twas-animalrescue.be Wij sturen jou dan via de mail allerlei informatie en foto’s voor jouw spreekbeurt.

Heel veel succes met jouw spreekbeurt en wie weet help je met jouw spreekbeurt over TWAS Animal Rescue een hond of katje aan een nieuw thuis.

 

TWAS geeft ook informatie avonden.

 

Er zijn verschillende avonden die worden georganiseerd. 

*Aanschaf hond of kat, op deze avond wordt besproken waar u op moet letten bij het aanschaffen van een hond of kat, wat broodfok is en hoe u het zo prettig mogelijk kan maken voor uw nieuwe 4voeter. Wij zullen op het einde van de avond extra tijd maken voor al uw vragen.

*Vrijwilliger worden bij TWAS: Hierbij leggen wij verschillende taken uit en kunt u onze vrijwilligers ontmoeten en vragen stellen.

 

 

Hond en Lot biedt moderne, up to date informatie over de relatie tussen hond & mens, hondengedrag en hondentraining, met de nadruk op hondenwelzijn.

Doggo informatie over honden 

 

Monique Bladder gedragstherapeut 

 

 

Hersenwerk voor honden

Hersenwerk voor katten 

Luxe uitlaatservice in Groeningen, Nederland 

 

Opvang voor honden in Bonheiden, België