Adoptie

Ik wil een huisdier adopteren

Heeft u interesse in één van onze honden of katten die op de adoptiepagina staan?
Dan kunt u een adoptieaanvraag doen via het online aanvraagformulier.
Wanneer het aanvraagformulier is ingevuld kunnen wij al een eerste indruk krijgen van uw thuissituatie. Het formulier wordt doorgestuurd naar één van onze medewerkers. Hij/zij zal dan zo snel mogelijk contact met u opnemen voor verdere screening.  

Adoptie informatie

De screening

‘Iedere hond of kat is anders en heeft daardoor andere behoeftes. Bijvoorbeeld omtrent gezinssamenstelling, andere huisdieren of woonomgeving.’ Onze medewerker zal misschien nog enkele andere vragen aan u stellen, naast het aanvraagformulier. Zijn jullie het samen eens dat de hond/kat en uw gezin bij elkaar passen, dan kan een afspraak geregeld worden met het opvanggezin waar de hond/kat verblijft. Voorafgaand kan er ook een huisbezoek plaatsvinden

Voor honden/katten die net aangekomen zijn in het opvanggezin geldt dat deze minimaal een week in het opvanggezin blijven alvorens ze geplaatst mogen worden. Dit is om de hond/kat de kans te geven enigszins te acclimatiseren in zijn nieuwe situatie en voor het opvanggezin de mogelijkheid om een goed beeld van de hond/kat te krijgen.

De kennismaking

Bij het opvanggezin in huis zult u kennis kunnen maken met de hond of kat. Ook het opvanggezin zal vragen voor u hebben, want zij weten het best hoe de hond/kat reageert en wat hij nodig heeft. Zij zullen ook kunnen observeren hoe de hond/kat op u reageert, want het moet langs beide kanten ‘klikken’ ! Tijdens de kennismaking krijgt de kandidaat-adoptant ook de mogelijkheid om met de hond te gaan wandelen. Het ligt aan het gedrag van de hond of een opvangouder mee gaat of niet. Indien de opvangouder niet meegaat, wordt gevraagd aan de kandidaat-adoptant om een identiteitsbewijs in het pand van het opvanggezin te laten.

Bedenktijd

Daar we zeker willen zijn dat de beslissing weldoordacht is, vragen we aan de kandidaat-adoptanten om eerst even een nachtje na te denken voor ze hun definitieve keuze maken. Ook onze medewerker of opvanggezin kan nog twijfels hebben en heeft eerst de mogelijkheid dit te bespreken met onze verantwoordelijke. Na 1 à 2 dagen verwachten we uw beslissing. Gaat de adoptie door, dan kunt u een afspraak maken met het opvanggezin wanneer de hond/kat opgehaald kan worden.

De adoptie

Bij het afhalen van de hond of kat wordt de adoptieovereenkomst getekend en het bedrag afgerekend. U ontvangt hiervoor een betaalbewijs. De chipregistratie zullen wij in orde brengen.

Na adoptie

We vragen u ons op de hoogte te houden van het welzijn van onze honden en katten. We zijn altijd geïnteresseerd naar alles wat u samen meemaakt en natuurlijk naar de ontwikkeling van de hond of kat. De medewerkers van de V.Z.W. zien het als een onderdeel van hun verantwoordelijkheid om de adoptanten te helpen waar ze kunnen bij het begeleiden van uw hond of kat tot een sociaal, stabiel huisdier. Foto’s worden ook erg op prijs gesteld. Dikwijls wordt nieuws en foto’s van de geplaatste honden en katten op onze Facebookpagina geplaatst: De gouden mandjes van TWAS Ook de ‘redders’ (en oud-eigenaren) in het land van herkomst vinden in het nieuws van adoptanten een aanmoediging om verder te werken. Zij worden dagelijks geconfronteerd met afschuwelijke situaties en hebben het goede nieuws nodig om moed te vinden om verder te vechten. U ontvangt na adoptie een welkomstmail waarin wij vragen om na twee weken te laten weten hoe het gaat met uw nieuwe viervoeter en of er nog vragen zijn. Ook vragen we hoe u de samenwerking met TWAS Animal Rescue heeft ervaren. Daarna vragen wij u min twee keer per jaar de updates van uw hond/kat te mailen naar updates@twas-animalrescue.be We zouden het leuk vinden als de adoptanten eventueel lid worden van de Facebookgroep De gouden mandjes van TWAS. Hier kunt u uw ervaringen en beeldmateriaal delen met andere TWAS-adoptanten. Dit laatste is natuurlijk niet verplicht. Geef altijd aan of uw update en foto’s op de pagina geplaatst mogen worden. Wilt u dit niet? Vermeld dit er dan bij.

Adoptiekosten

V.Z.W. TWAS Animal Rescue zet zich in om kansarme (buitenlandse) honden/katten te helpen, maar heeft niet het doel daar zelf rijker van te worden. We moeten echter wel kostendekkend kunnen werken, zodat we nu en in de toekomst de honden/katten kunnen blijven helpen en opvangen. Daarom hanteren we voor adoptie de volgende tarieven, geldend sinds 01-01-2024:

ALLE katten worden gecastreerd/gesteriliseerd, gevaccineerd op leeftijd en duur van opvang, gechipt en geregistreerd voor zij geadopteerd mogen worden. Ook worden ze ontwormd en ontvlooid. Katten vanaf 6 maanden worden allemaal getest op FIV en FelV. Om onder andere deze kosten helpen te dekken vragen wij een bijdrage van:

Tarief katten
Kittens €200,00
Jongvolwassen €180,00 (vanaf 1 jaar)
Volwassen €150,00 (vanaf 7 jaar)
Senior €100,00 (vanaf 10 jaar)
incl. informatie pakket.

Tarief honden
Honden €400,00
€350,00 vanaf (4 jaar)
Senior hond €170,00 (vanaf 10 jaar)
Incl. informatie pakket, halsband of tuig en riem.

Voor chronisch zieke dieren, aids-katten, stalkatten geldt een apart tarief.

We maken een onderverdeling tussen jongere en oudere honden/katten, zodat bv. de oudere dieren een extra kans krijgen. De adoptiebijdrage staat voor deelname in onze gemaakte kosten voor transport, chip + registratie, Europees paspoort, bloedtest, enting/ontworming, verzorging tijdens opvang. We hebben deze gift hard nodig om overige onvoorziene (medische) kosten te kunnen dekken en honden (In België en soms Nederland) en katten te kunnen blijven helpen.